sobota 4. října 2014

Recenze Potrhaná křídla

Potrhaná křídla (Out of the Easy)
Ruta Sepetys/ová
Anotace: New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?
Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.
Počet stran: 296
Nakladatelství: CooBoo

Josie je velmi chytrá dívka bydlící v New Orleans. Její matka je prostitutka. Když byla Josie malá, matka jí slíbila, že jí koupí panenku, tu však nikdy nedostala. Matka se o ni nikdy moc nestarala a neměla ji ráda. Když začala pracovat v bordelu v New Orleans, bordelmamá  Willie, Josie zaměstnala jako uklízečku. Willie se ukázala jako velmi silná a chytrá žena. Starala se o ni a měla ji ráda; byla jako její nová matka.
Aby Josie vyžila, pracovala ještě v knihkupectví, spolu s dlouholetým kamarádem Patrickem. Když jednou do knihkupectví vkročí velmi sympatický muž a koupí si 2 knihy - Josiin život se změní. Tento muž, totiž ještě téhož dne umře.
Hardcover Potrhaná křídla

Postavy: Josie mi chvílemi bylo opravdu líto. Upřímně jsem ji litovala, na jejím místě, už bych se asi dávno zhroutila. Byla velmi chytrá (akorát u jedné situace jí kolečka nějak nezapadla do sebe :D). Její matka jí doslova zkazila život.
Pak je tu Patrick a Jesse. Vždy tam musí být trojúhelník. Tentokrát se ale "rozuzlil" velmi nečekaně. Upřímně ,já jsem chvíli fandila Jessemu a pak zase chvíli Patrickovi. S koncem jsem byla velmi spokojená :3
A názor na Josiinu matku? ... Nesnášela jsem ji od první chvíle a tak to zůstalo, až do posledního slova.

Můj názor: Celkově se mi kniha moc líbila. Nebyl to nějaký trhák, plný akce a nevím čeho, ale byla to pěkná oddechovka. Jednou jsem si u knížky i pobrečela, protože mi bylo Josie prostě tak líto, až jsem to nevydržela a ukápla mi slza (no možná jich bylo víc :D). Od začátku, až dokonce mě kniha bavila a proto bych dala knize 4.5 hvězdičky. Pokud vás kniha zaujala, určitě neváhejte a skočte po ní! :)

Krásný večer a ještě krásnější zítřek přeje
Teri :)


4 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si také ráda někdy přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti :) Myslím, že se Ti bude líbit ;)

      Vymazat
  2. Potrhaná křídla mě dost lákají, vypadá to na vskutku dobrou knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tato kniha opravdu stojí za přečtení ;)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)