sobota 27. září 2014

To-read book #7

Ahoj!
Moc, moc, moc, MOC se omlouvám, že jsem tento týden nepřidala žádný příspěvek, ale škola mi bere všechen čas na čtení nebo blog. Chtěla bych však dnes "dohnat" alespoň 2 příspěvky a zítra přidat recenzi na Labyrint: Útěk. A teď už to myslím opravdu vážně! :D. Jen bych vám chtěla říct, že zítra nebude Knižní týden, protože jsem si nic nekoupila ani jsem nic nepřečetla. :( Ale přejděme už ke knížce, kterou bych vám chtěla představit!

Knížka, kterou jsem si dnes vybrala se na mém To-read listu objevila teprve nedávno. Jmenuje se Cizinka a napsala ji 62-letá Diana Gabaldon. Pokud jsem to dobře spočítala a pochopila, tak by tato kniha měla být první z osmidílné série. 
Anotace: Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost. Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině.


Obálka: Z originální obálky, tak nějak vyplývá, že bude knížka pojednávat o cestování v čase, nebo bude mít nějakou souvislost s časem. Naše obálka zase působí velmi tajemně.


Hodnocení 90% na databázi knih, to je opravdu dobré. Na to jak je kniha dlouhá je to opravdu velmi slušné hodnocení. Hodně lidí jí chválí a říká, že se jim strašně líbila. 

Má 664 stran, to už je pořádná bichlička, ne-li bichle. Jsem ráda, že je zpracována v hardbacku (to by asi ani paperback nevydržel). Vydalo ji docela neznámé nakladatelství Plejáda, které vydalo např. knihu Najít Sky. Spadá do kategorie Historických románu. Já osobně jsem ještě žádný historický román nečetla (tedy aspoň myslím) a tak jsem zvědavá jestli se mi bude Cizinka líbit. 
Zajímavost: Letos v Srpnu byla knížka "převedena" do seriálové podoby. Takže pokud se vám knížka líbila určitě se koukněte i na seriál :-)
Už jste někdo Cizinku četl nebo se ji chystáte číst? :-) Zaujala Vás? 
Již za malou chvíli se můžete těšit na ne tak úplně čtvrteční meme :-)
Teri

2 komentáře:

  1. Ja ju práve čítam a je perfektná. Priznám sa, že som začala pozerať najprv seriál a ten som si úplne zamilovala. Po pár dieloch som musela začať knihu čítať, lebo som nechcela čakať týždeň na nový diel, aby som sa dozvedela čo bude ďalej. Najlepšie na tom je, že seriál sa zatiaľ drží knižnej predlohy, až na niektoré detaily. A herci sú dokonalí. Určite odporúčam každému, či už knihu alebo seriál. A ty, ak si nečítala žiadny historický román, určite to vyskúšaj, tie sú najlepšie, uvidíš ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za doporučení :) Teď se těším ještě víc! Určitě si ji v blízké době přečtu ;)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)