středa 10. září 2014

S knížkou do kina #1

Září bude plné filmových zážitků! V České republice vyjde plno nových filmů podle knižní předlohy. Ještě jste nečetli knihu? Určitě neváhejte a přečtěte si ji! :-)

Pokud máte rádi filmy podle knižní předlohy, tento článek je něco pro vás, protože tento měsíc vyjdou hned 4 takové filmy! A protože chci abyste se s každou knihou (filmem) pořádně seznámili tak věnuji každému filmu (knize :-D) jeden článek. Můžete se tím pádem těšit na tento a další 3 články :-) V každém článku se dozvíte něco k filmu, ke knize a k autorovi knihy.

První film, který bych vám chtěla představit je podle knižní předlohy
americké spisovatelky Lois Lowry. V originále nese název The Giver, v českém překladu Dárce.
Pokud knihu neznáte nebo prostě nevíte o čem je tak tady máte text k filmu:
Jonas (Brenton Thwaites) vyrůstá v idylickém světě, kde existuje pouze štěstí. Lidé neznají utrpení, války, násilí, strach ani bolest. Základem světa je jednotvárnost: stejné domovy, stejné oblečení, stejné rodiny. Na okraji společenství žije jediný držitel a strážce všech pravdivých vzpomínek lidstva – Dárce (Jeff Bridges). Jeho prostřednictvím Jonas získává to, co nikdo jiný nesmí vědět – pravdu o skutečném životě a zkušenosti předchozích generací. Jonas začíná chápat, že jeho společenství žije v iluzi dostatku a bezpečí za cenu naprosté absence citů a možnosti volby. Lidé necítí emoce, lásku, vášeň, přátelství, nevnímají barvy. Pocit harmonie je vytvářen uměle. Jonas objevuje nejtemnější stránku utopického světa. Všichni ve společenství jsou pomocí každodenních injekcí zbavováni veškerých špatných vzpomínek a zážitků. Jejich svět je podvod, denně placený smrtí nepohodlných lidí, ve prospěch řízené existence. Tváří v tvář této skutečnosti, Jonas již nedokáže žít jako dřív. Čelí obtížnému rozhodnutí nejen o jeho vlastním životě, ale o budoucnosti celého světa...
Něco málo (nebo více) k filmu: V USA byla premiéra už 15. 08. 2014, u nás se film ještě nepromítal, jeho premiéra bude 11. 09. 2014, to znamená, že zítra. Kniha je velmi krátká a tak ani nebude film moc dlouhý, přesně 89 minut. Zajímavé ale je že film v originále trvá 97 minut. 
Určitě se nelekněte toho, že má být film napůl černobílý, protože ta černobílá barva je tam velmi důležitá a jeto vlastně základ pro celý příběh. Všimněte si že na plakátu jsou barevné jen postavy a vše ostatní je černobílé. 
Jonase si zahraje 25-tiletý Brenton Thwaites a v roli Dárce bude Jeff Bridges jsou tam samozřejmě i další postavy, ale co mě docela zaujalo, je to, že si ve filmu zahraje Taylor Swift. Přesně nevím jakou roli bude hrát, to se nechám překvapit :-) 
Podle traileru se bude film od knihy docela lišit. Ale to se filmy podle knihy liší vždy, ale tak, co se dá dělat? :-D Trailer mě však velice zaujal, strašně se na film těším, ale do kina na něj nejspíš nepůjdu. Docela mě to mrzí, ale nemůžu přece vidět vše :-)
Trailer k filmu: 
Na knížku jsem dělala recenzi, tak pokud se o ní chcete dozvědět něco víc, tak se koukněte :-) odkaz zde
Lois Lowry author 2014.jpgNěco málo o autorce: Lois Lowry píše hlavně knihy pro děti. Napsala jich opravdu hodně myslím že něco okolo 30, což je docela dost. Právě jsem zjistila, že Dárce je čtyřdílná série( pokud jsem to z toho anglického textu pochopila správně :-D), což jsem až do teď nevěděla! V roce 2012 vyšel poslední 4. díl s názvem Son (2. díl se jmenuje Gathering Blue a 3. díl Messenger) Knihu Dárce napsala v roce 1993 a lidi ji ještě pořád čtou, to mi přijde jako opravdový úspěch. Protože fantasy příběhy podobné Dárci vznikají až v posledních 4 letech (The Hunger Games, Divergence...) Za knihu Dárce získala v roce 1994 Newbery Medal.  Jen tak pro zajímavost, narodila se v roce 1937 (je jí 77 let) a má 4 děti :-)



4 komentáře:

  1. kniha byla super! :) a na film jdu v sobotu, takže se moc těším, jaké to bude.
    jinak tipuju, že další články budou na Maze Runner (fáákt pro mě kniha roku) a If I Stay? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky kniha moc líbila! :-) Tipuješ dobře, asi budeš jasnovidec :-D

      Vymazat
  2. Knížku jsem ještě nečetla, ale chystám se na ni, a film bych taky ráda viděla, ale do kina nepůjdu, protože si to nejdřív chci přečíst a až potom vidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to tak většinou dělám :-) Pak se totiž neumím do knížky tolik zabrat jako kdybych ji nejdřív četla a až pak viděla film :/

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)