neděle 14. září 2014

S knížkou do kina #3

Září bude plné filmových zážitků! V České republice vyjde plno nových filmů podle knižní předlohy. Ještě jste nečetli knihu? Určitě neváhejte a přečtěte si ji! :-)

-Úkolem tohoto projektu je seznámit vás se zfilmovanou knihou. 

Pokud máte rádi filmy podle knižní předlohy, tento článek je něco pro vás, protože tento měsíc vyjdou hned 4 takové filmy! A protože chci abyste se s každou knihou (filmem) pořádně seznámili tak věnuji každému filmu (knize :-D) jeden článek. Můžete se tím pádem těšit na tento a další 3 články :-) V každém článku se dozvíte něco k filmu, ke knize a k autorovi knihy.

posterProtože, je článek číslo 3, představím vám už 3. zfilmovanou knihu - Dřív než půjdu spát. Je podle stejnojmenné knižní předlohy napsanou S. J. Watsnem. Originální název je Before I go to sleep.
Text k filmu: 
Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout.
Něco málo (nebo více) k filmu: V České republice bude premiéra už 18. 09. v USA bude však až 31. 10. Film bude trvat 92 minut, což mi přijde docela málo na to že knížka má přes 350 stran. Film bude zpřístupněn až od 15 let.
Hlavní roli Christine si zahraje Nicole Kidman, myslím, že tuto herečku všichni znáte. Jejího manžela Bena si zahraje Colin Firth, kterého můžete znát např. z filmu Králova řeč.
Trailer k filmu: 

Něco o knize: 
BeforeIGoToSleep.jpgAnotace: Vzpomínky: právě ty definují, kým jsme. Bez paměti člověk přestává existovat. A právě takto žije Christine, která po autonehodě ztrácí paměť pokaždé, když usne. Každý nový den je pro ni první a zároveň poslední. Její manžel Ben jí každé ráno trpělivě vypráví její vlastní život a obětavě se o ni stará… Anebo je vše trochu jinak? Christine se podaří za pomoci mladého doktora začít psát deník, a jeho stránky jí jednoho dne prozradí: Nevěř svému muži. Napsala to však vůbec sama? Jak se lze dopátrat pravdy o minulosti, když jediné, co znáte, je dnešek?
Kniha byla napsaná v roce 2011, má 368 stran a je brožovaná. Na databázi knih má hodnocení 86%, takže by to měla být docela dobrá kniha. Co jsem tak četla a hledala tak ji všichni chválili a dávali 4 nebo 5 hvězdiček. Žánrově je to světová literatura - romány, ale řadí se spíše k detektivkám.

Něco málo o autorovi: Steven "S. J." Watson se narodil v anglickém Stourbridge, roku 1971. Vystudoval fyziku, přestěhoval se do Londýna a vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích. V roce 2009 byl přijat do prestižního kurzu tvůrčího psaní Faber Academy, jehož výsledkem byl tento psychologický thriller. Kniha byla prodána do sedmatřiceti zemí.

Četl jste už někdo tuto knihu? Nebo se ji chystáte číst? :-)

Už jste četli:

2 komentáře:

  1. Dřív než půjdu trailer moc láká, ale nemůžu se rozhodnout, jestli si mám spíš přečíst knihu nebo jít do kina :D www.adele-seven.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se vždycky snažím nejdřív si přečíst knížku :D

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)