čtvrtek 11. září 2014

Recenze: Město z kostí

Nástroje smrti: Město z kostí
Cassandra Clare
Anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat. 
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 416
Cassandra Clare
Clary je patnáctiletá dívka, která žije v New Yorku se svou matkou Jocelyn. Má nejlepšího kamaráda Simona a velice si rozumí s přítelem její matky Lukem. A to jsou vlastně všichni její "přátelé", protože nikoho jiného nemá. Jednoho večera jde se Simonem do klubu Pandemonium a tam se stane svědkyní vraždy (jak je to napsané v anotaci :-D). Problém je ale v tom, že nikdo jiný nic neviděl. Správně by vlastně neměla nic vidět ani ona. Postupně se dozvídá, že jí matka celý život lhala a tajila před ní další svět. Svět lovců stínů, vlkodlaků nebo třeba víl či čarodějů. 

Předem se moc omlouvám za spoilery, ale celá kniha je asi jeden velký spoiler. Ale budu se snažit!


Můj názor: Cassandra Clare vytvořila úplně nový svět, vlastně ze všech fantasy bytostí, které znáte. Od čarodějů po víly až po zombie (ty se tam ale nevyskytují, jen je tam jednou zmínila :-D) Nejdřívě jsem byla zklamaná, protože mám vždy radši když je kniha z pohledu někoho (nejlépe jen jednoho člověka). A protože je kniha napsaná z pohledu vypravěče, myslela jsem si, že se mi moc líbit nebude. V knížce jsou ale hodně popsány pocity, takže to na mě nakonec působilo dojmem, že to bylo vlastně napsané všemi postavami. 

Nejdříve jsem knihu číst nechtěla protože mi to přišlo až moc...prostě fantasy. Ale líbilo se  mi jak to bylo napsané. Hodně vtipných scén. Teď jsem si zrovna vzpomněla na scénu když jela Clary autem s vlkodlakem (nebudu jmenovat) a řekla mu něco na způsob: "Když jsi ten vlkodlak, nechceš třeba vystrčit hlavu z okýnka?" Takhle to určitě nebylo, ale nevím jak to bylo přesně. No prostě tam bylo hodně vtipných scén, u kterých jsem se třeba smála i nahlas.


Protože jsem viděla nejdřív film, nebylo to pro mě tak překvapivé, jako kdybych film neviděla, ale to nevadí. Konec se totiž ve filmu knížce moc nepodobal. Mně osobně se líbí víc české obálky než originální. No, posuďte sami :-) Je ale pravda že anglických i českých obálek je spousta, takže nemůžeme moc porovnávat. 

Celkově bych knize dala 4.5 hvězdičky. Bylo tam totiž pár věcí, které mi úplně neseděly nebo mi byly nesympatické.  Pokud jste ještě knihu nečetli určitě se do ní pusťte, myslím, že nebudete zklamaní. :-)

Mimochodem, zítra bude další článek do rubriky "S knížkou do kina" tak se můžete těšit :-) 
Krásné večerní počteníčko! :-)

2 komentáře:

  1. Ja totálne zbožňujem Cassandru a jej vymyslený svet Tieňolovcov :3 Och a nesmiem zabudnúť na jej humor, ktorý je naozaj geniálny!!! :3 Absolútne ma odrovnala nielen s hláškami postáv, ale aj s pokračovaniami :D Ja osobne mám radšej, keď je kniha písaná viacerými pohľadmi, už len z toho dôvodu, že viem ako sa dané postavy cítia a ako uvažujú. Je to odľahčujúce, keď viem, čo si kto myslí a nemusím si to len domýšľať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Její smysl pro humor je opravdu super! Já mám radši když je to napsané z pohledu jedné nebo dvou postav. Pak už se v tom neorientuji :/ :-D

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)