neděle 8. února 2015

Recenze Selekce

Selekce (The Selection)
Kiera Cass/ová
Překlad: Jana Doležalová-Montorio
AnotacePro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.
Rok vydání: 2014
Vazba: vázaná (hardcover s přebalem)
Počet stránek: 288
Nakladatelství: CooBoo
Pokud jste mladá dívka, žijící v království Illea, tak jste ze Selekce určitě nadšená. Máte skvělou příležitost se proslavit a stát se královnou země. Ať už jste z 5. kasty nebo 2. kasty, máte stejnou šanci dostat se do paláce a hrát princi Maxonovi na city. A pokud by si vás princ přeci jen nevybral, stejně přilepšíte sobě i své rodině. Po dobu vašeho pobytu v paláci totiž vaše rodina dostává příspěvky. America Singerová, dívka z 5. kasty má tajný románek s chlapcem z 6. kasty. Jsou do sebe zamilovaní už hodnou chvíli, ale dívka by se neměla provdat za někoho z nižších kast, než je ona sama. A to udává jejich osudu nový směr. Protože ji Aspen miluje a nechce se užírat vědomím, že America mohla žít lepší život, přesvědčí ji, aby se do Selekce přihlásila. A protože je America přesvědčená, že ji nevyberou, přeci jen to riskne a podá si přihlášku.

zdroj
Opak je ale pravdou a ona je spolu s dalšími 34 dívkami vybrána do Selekce. Těsně před odjezdem do paláce však ještě zahlédne Aspena jak stojí po boku s jinou dívkou. Copak ji nemiluje? America odjíždí do paláce s hlavou plnou pochybností. Na letiště dorazí jako první. Marlee, která přijede chvíli po ní jí okamžitě padne do oka a později se stane její velmi dobrou kamarádkou. V paláci se potká s dalšími dívkami, některé se chovají mile, ale samozřejmě ne každá se chce o prince dělit a tak vymýšlejí různé intriky a zbabělé lsti, jak ostatní vyprovokovat.
America je přesvědčená, že princ je namyšlený a není nic pro ní. Když ho ale postupně začíná poznávat zjistí, že se do prince Maxona pomalu, ale jistě zamilovává. Sdílí princ tyto pocity?

Nechci být královna.
A nechci být První.
Dokonce jsem se o to nikdy nechtěla ani pokoušet.

Autorka měla těžký úkol. Chtěla se proslavit dystopií, kterých na trhu jen a jen přibývá. Musela vytvořit nový svět, ve kterém panují jakási nová pravidla. Myslím si, že se jí to celkem povedlo. Rozdělení společnosti do jednotlivých kast byl dobrý nápad. Působil dost realisticky. Přesto jsem v knize pár podobností s dalšími dystopiemi našla. Řeknu vám však jen o jedné:
Po pár dnech strávených v paláci se všechny dívky musely připravit na rozhovory s jistým Gavrilem Fadayem, moderátorem celé Selekce. Gavril Fadaye mi přišel skoro identický s moderátorem Hunger games, Caesarem Flickermanem. To jak se choval, jak vystupoval, jeho smysl pro humor. Možná, že vám to tak nepřišlo, ale mně ano.

zdroj
Americe je 17 let. Je to milá, zrzavá a velmi, velmi nerozhodná dívka. Vždyť ona je snad nerozhodnější než já!
 Autorka nám v knize naservírovala její zmatenost na zlatém podnosu a ať si s ní děláme co chceme. Postupně nás Kiera Cass začíná ovlivňovat a snaží se, abychom se přiklonili buď k Aspenovi nebo k Maxonovi. Já jsem se bohužel vžila do Americy tak, že vnímám její zmatenost a nerozhodnost tak jako by to byly mé vlastní pocity (vlastně tak nějak jsou) a tak nejsem ani na jedné straně. Maxon je krásný, empatický a jeho neschopnost utěšit plačící ženu mi přijde strašně roztomilá. Aspen je zase schopný obětovat pro Americu vše. Když nad tím tak přemýšlím, možná se přeci jen přikláním k týmu Maxon.

Námět knihy je velmi zajímavý, to musím uznat. Autorka si s ním docela pohrála, aby působil, tak nějak opravdově. Stejně tak se snažila vykreslit postavy. Opravdově. Jistě, knížka byla plná možných i nemožných náhod, ale vždyť je to příběh o tom, jak se dívky snaží ukořistit princovo srdce. Ty náhody tam stejně musí být. Knize dávám 4 hvězdičky hlavně kvůli její předvídatelnosti. Bylo tam pár scén u kterých bylo jasné jak skončí nebo jak se budou odvíjet dál. Stejně tak byla trochu předvídatelná America. Ale to jen někdy. Každopádně knihu doporučuji všem (dívkám), co si chtějí přečíst něco romantického a přeci jen originálního.

8 komentářů:

  1. Snáď si knihu v najbližšej dobe prečítam, lebo vyzerá veľmi dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzy si ji přečti! :) Bylo to příjemné počtení.

      Vymazat
  2. Ja som Selekciu čítala s obavami, ale strašne ma dostala, zhltla som ju za deň a momentálne som Team Maxon, ale žiaľ, videla som jeden spoiler, keď som pozerala obrázky do recenzie, takže neviem či nezmením tímy :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska som na tú knihu písala recenziu a dala som to isté hodnotenie :)
    www.battyamnesia.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Selekciu som už čítala a aj Elitu úplne ma dostali. :) Už sa nemožem dočkat kedy konečne vydajú Prvú.

    https://nikoletta-s-world-of-books.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. V sobotu jsem si koupila Elitu :3

    OdpovědětVymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)