sobota 28. února 2015

Recenze Dokonalý pár

Dokonalý pár (Matched)
Ally Condie/ová

Překlad: Martina Neradová
Anotace: Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.
Vazba: vázaná
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 328
Nakladatelství: Knižní klub
V tomto světě je vše zdánlivě dokonalé. Všechna rozhodnutí udává Společnost. Vybere vám partnera, určí vám zaměstnání, vše je pečlivě naplánováno. A Společnost nedělá chyby. Nikdy. V tomto přesvědčení žije Cassie a když jí tedy Společnost vybere za nejlepšího partnera Xandera, věří, že tak to bude je a bude nejlepší. Dokud se na displeji, kde se měla ukázat nádherná tvář Xandera nemihne tvář někoho jiného. Tvář kluka, co se v dětství přistěhoval do jejího obvodu. Tvář Kye. Do té doby se o něj moc nezajímala. Teď je však zvědavá, jestli by Ky opravdu nemohl být její dokonalý protějšek. 

zdroj
S Kyem je ve stejné skupině v turistickém kroužku. Oba dva jsou ve zdolávání kopce jedni z nejrychlejších. Často jsou nějakou dobu sami, než někdo další zdolá kopec. A tak dělají věci co jinde dělat nemohou. Protože jinde jsou lidi, kteří by je sledovali a nahlásili. Tento kopec uchovává jejich nebezpečná tajemství. 
Vybere si Cassie Xandera, kamaráda z dětství, aby nečinila potíže její rodině a svému okolí nebo Xandera, se kterým se cítí ... dokonale?

Cassia je taková ta správná slušňačka, která se řídí pravidly, nechce nikomu dělat potíže. Je dobrá ve své práci, ve škole má dobré známky, skoro žádné postihy. Ale je schopna jednat proti zákonům, pokud si myslí, že tak je to nejlepší. Ale přijde mi, že autorka ji moc neuměla vykreslit. V průběhu knížky se hodně měnila, ale člověk se pořád ztrácel v jejích pocitech.
Kye jsem si oblíbila hned na začátku, připadal mi super :D. Záhadný kluk s ještě záhadnější minulostí. Nenašla jsem na něm ani jedinou chybičku. A Xander? Co to je sakra za jméno!? Možná se mnou nebudete souhlasit, ale jeho jméno se mi opravdu nelíbí. Ale jinak si s ním autorka pohrála a vyklubal se  z něj takový ten přítel, co pomůže a ví si rady v každé situaci.

U této série se mi hodně líbí obálky. Barvy písma na nich mají moc hezký odstín. Hlavně ta modrá na druhém dílu je na živo dokonalá! A ta dívka v té bublině, jak jí postupně tříští na kusy je podle mě strašně dobrý nápad. Mělo by to symbolizovat to, jak se Cassia postupně mění a přestává se řídit pravidly Společnosti.

Příběh se docela vleče, takže pokud se těšíte na nějakou akci, dočkáte se jí asi 100 stránek po té předchozí. Za začátku, kdy pro mě byl svět, ve kterém Cassia žije novinkou, jsem si knížku docela užívala. Nová pravidla, nové společenství, prostě všechno nové. Uvědomovala jsem si, že představa tohoto světa by se teoreticky někdy v daleké budoucnosti klidně mohla uskutečnit. Že by to nebylo tak nereálné. Později (asi po 50. stránkách) se však knížka začala táhnout a mě bavily jen chvíle, kdy se na scéně nějak aktivně objevoval Ky. Takhle to pokračovalo až skoro do konce, kdy se Cassia konečně k něčemu rozhoupala a začalo se dít něco většího. A ještě ke všemu knížka skončila tak, že si prostě musím přečíst další díl, i když jsem to nejdřív neměla v plánu! :D

Knížku hodnotím 3 hvězdičkami, byl to takový průměr. Knížka mě bavila tak z poloviny, ale skvělý Ky to vylepšil. Ukazuje se zde, že ani dokonalý svět není úžasný. 
Teri ;)

4 komentáře:

  1. Stále váhám zda přečíst,ale asi to po tvé recenzi zkusím :)
    ggeek.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti, třeba se ti bude líbit více než mně :)

      Vymazat
  2. Nejvíc se mi asi líbil Dokonalý svět. Ze všech dílů je nejnapínavější. :)

    OdpovědětVymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)