sobota 10. ledna 2015

Recenze Včera tě budu milovat

Včera tě budu milovat (All our yesterdays)
Cristin Terrill/ová
Překlad: Hana Březáková
Anotace: Marina má vše: peníze, přátele i skvělou budoucnost. Navíc se už od dětství důvěrně zná s pohledným chlapcem od vedle, který je matematický genius a pochází z jedné z nejslavnějších rodin v zemi. Em nemá nic: je uvězněna v malé cele uprostřed vojenského komplexu. Zbývá jí jen hlas chlapce z vedlejší cely a seznam úkolů, který najde v odtokovém kanálku. Přesto mají Marina a Em společnou jednu důležitou věc: jsou jedna a tatáž dívka. Em nyní musí cestovat v čase o čtyři roky zpátky, aby zabránila děsivé budoucnosti, před kterou prchá. Je jen jeden způsob, jak to udělat: Em musí zabít člověka, který vynalezl stroj času – svého nejlepšího kamaráda z dětství a chlapce, kterého celé roky tajně miluje. Ale Marina se ho nevzdá bez boje a je odhodlaná ho chránit za každou cenu, i kdyby to mělo znamenat, že sama přijde o život. Ocitne se tak spolu s Em v závodě s časem, který však může vyhrát jen jedna z nich.
Vazba: paperback (brožovaná)
Počet stran: 304
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Egmont
Děj: Em žije zavřená v cele. Dennodenně ji mučí. Při životě ji drží jen myšlenka na Finna, která je jen pár metrů od ní, zároveň je však nedosažitelný; je totiž ve vedlejší cele. Ale není to jediná věc, co ji drží naživu, ve hře jsou také tajné dokumenty a v neposlední řadě také pomyšlení, že musí zachránit Marinu. Musí ji ochránit před těmi strašnými věcmi, jež se přihodily jí. Když v odtokovém kanálku najde papír s úkoly, už ví co přesně musí udělat. Musí ho zabít, je to jediná možnost.
Marina žije poklidný život, má své nejlepší kamarádky a je tajně (i když asi ne tak tajně) zamilovaná do svého souseda Jamese. James je hezký, má dokonalou postavu a je chytrý, hodně chytrý a co víc, zná Marinu už od dětství. Jeho nejlepší kamarád je Finn, kluk, kterého Marina přímo nenávidí (tedy aspoň si to myslí). Když je Jamesův bratr zastřelen, začne se James uzavírat do sebe a začíná se chovat úplně jinak. Pořád si jen něco zapisuje do bloku a nikoho nevnímá. A to nevěstí nic dobrého.

Právě proto se musí Em vrátit do minulosti, aby zachránila Marinu. Aby zachránila samu sebe. Jenže Marina nedopustí aby se Jamesovi něco stalo, ještě totiž neví, jakou zrůdou se v budoucnosti stane.


Postavy: Osobně mi byla sympatičtější Em a to asi hlavně kvůli tomu, že byla tak odhodlaná, ale pořád byla člověk. Myslím to tak, že sice byla odhodlaná zabít někoho, ale stejně jí dělalo problém se tím vrahem stát. Nebyla totiž bezcitná, ale zároveň ani ubrečená. Zažila toho docela dost a to ji zocelilo. I v krizových situacích většinou dokázala myslet. A pak je tu postava Jamese a Finna. Finna jsem si oblíbila hned, možná i zčásti protože ho Marina neměla ráda a zaměřila jsem se na to proč ho nemá ráda. Ale to co dělal mi nevadilo, naopak jsem ho díky těm věcem měla ráda. Měla jsem hodně ráda oba Finny. A James. James z minulosti mi přišel, tak nějak v pohodě, byl milý a chytrý. Prostě sympaťák. A James z budoucnosti? Tak o něm se tu radši ani vyjadřovat nebudu, mohlo by to dopadnout špatně. Nikdy by mě nenapadlo, že se může někdo tak moc změnit. 

Můj názor: Knížka se mi moc líbila, ačkoliv pro mě byla ze začátku trochu zmatená. Přes tu počáteční zmatenost jsem se ale časem přenesla a příběh jsem si užívala. Moc se mi líbil nápad a autorčin styl psaní. Časem jsem přehodnotila názor na obálku knížky. Dřív se mi dost líbila, ale teď už se mi moc nelíbí. Zato originální obálka je moc hezká! Já jsem zatím moc knížek (jestli vůbec nějakou) o cestování časem nepřečetla, ale tato kniha mě přesvědčila, že bych to měla změnit. To cestování se mi tam asi líbilo nejvíc. Všechny ty problémy, které cestování časem způsobuje a všechny paradoxy, to mě prostě strašně zajímá :) Celkově se mi knížka moc líbila a tak dávám 4.5 hvězdičky. Doporučuji.
Teri

2 komentáře:

  1. Hm, hm, Včera tě budu milovat mám na wishlistu už nějakej ten pátek ^-^ Ta obálka je taková... divná :D Respektive nelíbí se mi ta holka vlevo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se dříve obálka líbila. Ani nevím co se změnilo, ale uvědomila jsem si, že je opravdu dost divná :D Přesně tak, hlavně ta holka vlevo :D

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)