středa 5. listopadu 2014

Recenze Vampýrská akademie

Vampýrská akademie (Vampire Academy)
Richelle Mead
Anotace: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…
Počet stran: 300
Nakladatelství: Domino


Lissa a Rose jsou po dlouholetém skrývání před strážci vypátrány. Musí se tak vrátit zpět na akademii, kde před útěkem pobývaly. Je tu, ale jeden háček. Rose je dhampýrka a Lissa moroj a také jediná přeživší rodu Dragomirů. Spolu mají pouto, které způsobilo to, že Rose může cítit Lissiny pocity a někdy může i vidět to, co vidí ona. A akademie není tak úplně normální akademie, ale vampýrská akademie. Pro všechny ostatní se zdá akademie jako velmi bezpečné místo. Proč by odtud tedy někdo utíkal?
Není snadné žít na akademii, kde vám někdo dává mrtvá zvířata na postel v pokoji nebo jiný nábytek. Kdo za tímhle vším, ale stojí? Proč by to někdo dělal?

VE ŠKOLE JIM PIJOU KREV.

Postavy: Rose jsem si hned zamilovala, díky jejímu vtipu a stylu vyprávění. Byla mi velmi sympatická a  prostě byla celá super! Měla prostě šmrnc. Jinak se to asi popsat nedá (:D)
Lissa byla taky super, byla dobře popsaná, uměla jsem si ji živě představit spolu s jejími vlastnostmi.
Podle KNIHY byl Dimitrij velký sympaťák a k Rose se velmi hodil. Podle filmu už to bylo trošku horší, přeci jen v knížce byl věkový rozdíl 7 let (teď nevím jestli si to pamatuji dobře) a ve filmu to vypadalo na 50. Celkově byly všechny postavy super a jejich charakter byl dobře popsán stejně jako jejich vzhled.

Můj názor: Knížka byla skvělá a já ji přečetla jedním dechem, a to doslova. Měla  jsem ji přečtenou během 1-2 dnů, což je docela dobrý výkon. Nebojte se tématiky upírů a pokud máte aspoň trochu rádi nějaké to YA nebo podobné věci, skočte po ní :) Mně se moc líbila a proto jí dávám 4.5 hvězdičky. Jediné mínus, co bych mohla knize dát je obálka. Ta se opravdu moc nepovedla, nemyslíte? Jaký na ni máte názor? Ale protože já knihy nehodnotím podle obalu, tak jí na hodnocení neuberu. Autorka přeci za obálku (povětšinou) nemůže. :)

Tak a to by bylo vše k této skvělé knížce, už vám asi popřeji dobrou noc a noční můry :)
Terka

6 komentářů:

  1. Vystihla jsi to přesně - příběh byl super, ale obálka docela hrozná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se hodí přísloví (či co to je :D) - Nesuď knihu podle obalu :)

      Vymazat
  2. souhlas, obalka hruza :-D ale VA je super serie, cetla jsem ji teda uz pred par lety, ale jednim dechem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, dobře jsi to vystihla :) VA patří mezi mé nejoblíbenější série :)

    OdpovědětVymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)