sobota 14. března 2015

Recenze Jsem roztříštěná

Jsem roztříštěná (Shatter me)
Tahereh Mafi
Překlad: Pavla Kubešová
Anotace: 
Jsem prokletá.
Mám dar.
Jsem zrůda.
Jsem víc než jen člověk.
Můj dotek je smrtící.
Můj dotek znamená sílu.
Jsem jejich zbraň.
Budu se bránit.
Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň. Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…
Vazba: vázaná (hardcover)
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 287
Nakladatelství: CooBoo
Juliette už nějakou dobu trpí žije v ústavu pro choromyslné. Celou dobu si je docela jistá, že blázen není, ale uvnitř ní jí něco říká: "A co když ano?" Hodně dlouho už neslyšela promluvit člověka. A už od malička se nikoho nedotkla. Její dotek totiž působí bolest a pokud se někoho dotýká dlouho, může onoho chudáka i zabít. Jednoho dne je přidělen do jejího pokoje další člověk - Adam. Nejdřív ho Juliette nepozná, ale potom si uvědomí, že ho vlastně zná; chodil s ní do školy.
Jako jediný se k ní choval... normálně. Všichni ostatní si z ní utahovali nebo se jí báli. Věděli, že je pro všechny nebezpečná. Netušili, že kdyby chtěla mohla by je všechny zabít pouhým dotekem. Ale ona nechtěla. Nechtěla nikomu ubližovat. Ale pokud máte takové schopnosti je velmi těžké s někým navázat vztah. I její rodiče se jí nakonec vzdali a nechali ji odvézt. A tak se Juliette octla tady, na psychiatrickém oddělení, kde ji chce Obnova využít jako zbraň. To jim ale Juliette spolu s malou pomocí někoho dalšího nedovolí.

Umíte si představit, že byste se nikoho nemohli ani dotknout? Že by se vás každý bál? Že byste se báli sami sebe?

Juliette mi na začátku knihy bylo hodně líto. Celý život byla velmi osamělá. Víc, než bych já vůbec snesla. Dokonce znám dívku, co po skoro celou dobu čtení plakala. Juliette byla velmi komplikovaná. Milovala jsem její proškrtané emoce a slova, jenž odkrývaly její vnitřní emoce, které nahlas neřekla. Díky nim jsem se ještě více mohla do postavy vžít a já miluji, když se můžu do postavy vžít. A hlavně to knihu ozvláštnilo. Myslím si, že si autorka s jejími emocemi velmi dobře vyhrála a stejně tak dobře vykreslila i další postavy. Jako další postavy se tu jeví Adam a Warner. Adam je krásný modrooký kluk, záhadný, chytrý, neodolatelný. Warner je ...jedním slovem blázen.To, co nám Warner v knížce předvádí je opravdu hodně blízko bláznovství.

Hodně zemí má své vlastní obálky a Česká republika není výjimkou. Mně se česká obálka docela líbí, ale mnohem více se mi líbí třeba originální obálka.
I s naší obálkou jsem jich našla 10, což je pode mě docela dost. Jaká se vám líbí nejvíce?




Když jsem tuto knihu začala číst vůbec jsem netušila, co čekat. Je to další dystopie a tak jsem se bála, že bude neoriginální a nebude mě bavit. Jde o další dívku, co má zvláštní schopnosti. Hned na začátku, ale neví, co všechno dokáže. Sama je postupně odhaluje a s ní i my. Knížka mě ale hodně překvapila. Děj byl často napínavý a já otáčela jednu stránku za druhou a když knížka skončila, dychtila jsem po dalších, neexistujících stránkách. Hned druhý den jsem do knihovny běžela pro další díl, což je docela ironické, protože jsem ho ještě nezačala číst O:)

Autorka do knihy zakomponovala různé časové údaje, které vedle škrtání působily jako další ozvláštnění. V jaké jiné knížce se dozvíte (samozřejmě takové existují), že dívka před 6336 hodinami něco udělala? Musím říct, že si s knihou autorka velmi pohrála. Po celou dobu čtení mě bavila a na nic jsem si nemohla postěžovat. Proto jí dávám 5 hvězdiček a ještě dneska se pustím do čtení druhého dílu! Doufám, že bude tak dobrý, jako ten první :)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, knihu jsem prozatím nečetla, ale snad brzy ...
    Podle mě je moc pěkná 4. a 6. obálka, ale s žádnou nemám problém :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, mně se ta kniha také moc líbila a už se těším, až sérii dočtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, právě čtu 2. díl a můžu s klidem říct, že autorka na kvalitě moc neztratila :)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)