sobota 28. března 2015

Recenze Eleanor & Park

Eleanor & Park
Rainbow Rowell(ová)
Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.
Rok vydání: 2014
Vazba: brožovaná (paperback)
Počet stránek: 335
Nakladatelství: Yoli

Píše se rok 1986. Eleanor se musí přestěhovat do nového domu, kde je ještě méně místa, než v tom předchozím. S novým domem a městem přichází také nová škola. A protože je Eleanor velmi výstřední, je často terčem výsměchu. Její zrzavé vlasy si dělají co chtějí a tak si do nich vplétá různé stužky, mašle a vůbec vše co vás napadne. Na ruce si váže šátky a nosí klučičí košile. A nemá postavu supermodelky. Jak Eleanor čekala, když ji noví spolužáci uviděli následovala vlna posměšků. Přesto to bylo o trochu horší než čekala, protože tentokrát si neměla kam sednout a řidič autobusu začínal být netrpělivý. Nakonec se nad ní slitoval (jestli se tomu tak dá říkat, když na vás někdo sprostě zařve) jeden malý asiat Park.
Nakonec s Parkem sedávala každý den, když jela autobusem. Četli spolu komiksy. Ale jakmile z něj vystoupili, dělali, že se neznají. Eleanor to nemá v životě lehké, ani ve škole ani doma se necítí nejlíp, protože doma ji čeká její nevlastní otec, který má sklony k násilí. Ale chvíle s Párkem se jí pomalu začínají líbit a tak se přestávají "omezovat" jen na chvíle v autobusu, ale Eleanor ho začne navštěvovat i doma. Společná záliba ve čtení komiksů a poslouchání písniček z walkmanu je často na dlouhou dobu zabaví. Tohle ale není jen obyčejná romance, protože se tu neřeší jen nekonečná láska, ale i dospívání, šikana a v neposlední řadě i dysfunkční rodina.

Naše krásná Eleanor 
Nevím jak je to možné, ale Eleanor jsem si po chvíli oblíbila. Ze začátku mi byla velmi nesympatická a její chování jsem nechápala. Ale po pár stránkách jsem se s tím nějak smířila, zjistila proč se tak chová a proč k sobě nikoho nepustí a postupně jsem se do ní vžila. Nakonec jsem skoro uměla předvídat její reakce. Bez Eleanor by to prostě nebyla ta správná Eleanor. (:D)

Parka jsem si oblíbila hned na začátku a neměla jsem problém se do něj vžít. Autorka nám dává prostor vžít se do obou postav stejnou měrou, jelikož se příběh střídá ze dvou pohledů. Často mi dělá problém se v příběhu zorientovat, pokud je ze dvou pohledů, ale v této knize jsem to naopak uvítala. Neměla jsem problém se zorientováním v postavách, už jen díky faktu, že jsou různého pohlaví.

Autorka píše velmi čtivě a jednoduše, snaží se ve vás probudit pocity pomocí myšlenek a pocitů hlavních hrdinů. Hodně z vás asi tuto knihu četlo v té první vlně propagandy. Já samozřejmě chtěla také, ale nakonec jsem si počkala až bude v knihovně a to chvíli trvalo. Potom byla vypůjčená a zarezervovaná, však to znáte. Nejdřív jsem od ní hodně čekala, ale hned nato jsem si řekla, že nesmím, aby mě poté nezklamala. Takhle se to pořád střídalo, takže ani nevím jestli jsem od ní nakonec něco čekala. A pokud ano, tak splnila očekávání, protože se mi rozhodně líbila. 

Na knihu mě jako první nalákala obálka, protože je prostě krásná. Stejně tak celé její grafické zpracování. Barvy k sobě ladí a ta bublinka s "Yoli" je boží. To prostě musíte uznat. Celkově jí dávám 4.5 hvězdičky, protože Rainbow Rowell umí vtáhnout do děje, velmi dobře vypsat postavy a příběh ozvláštní.
Pokud se chcete vžít do krásného, i když trochu nevšedního příběhu, je tato kniha je přímo pro vás.
Teri :)

10 komentářů:

  1. Mně se tahle knížka moc líbila. Když jsem ji začala číst, tak jsem vůbec nevěděla, co od ní čekat a byla jsem pěkně zaskočena. V některých situacích mi bylo Eleanor strašně líto. Prostě jsem si myslela, že to bude normální romance a tak a přitom ten děj byl silný, dojemný, smutný. Ale celkově se mi kniha líbila, moc dobře se četla. :)

    Life by Peggy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si nejdřív myslela že to bude normální romance :)

      Vymazat
  2. Eleanor a Park jsem zatím nečetla, i když jsem knihu samozřejmě postřehla, hlavně díky jejímu promu. Díky recenzím se nechávám pomalu nahlodávat, abych si ji taky přečetla, tak uvidíme, zda se k ní dostanu :)

    Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Já jsem tuhle knížku ještě pořád nečetla, nějak se nemůžu odhodlat... Zato Fangirl si rozhodně přečtu... Uvidíme, třeba se k ní jednou dohrabu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Fangirl si i rozhodně koupím, to si prostě nemůžu nechat ujít! :D

      Vymazat
  4. Hezky napsaná recenze. Knihu jsem četla a moc se mi její průběh líbil. Autorka zvolila velký, ale přesto krásný kontrast mezi hlavními postavami. Jediné, co se mi však na knize nelíbilo, byl konec. Nemám ráda konce, které vás nutí přemýšlet nad ukončením příběhu. Ale rozhodně děkuji za tvůj pěkně zpracovaný názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, já osobně miluji knihy, které mají konec nad kterým musím přemýšlet. Sice za to autory nesnáším, ale nakonec jsem za takový konec ráda. :)

      Vymazat
  5. Nejen v téhle knize, se mi líbí popis ze dvou pohledů. Co jsem u knížky ocenila byl konec. Nebyl to jeden z těch přeslazených konců vlastně celý ten děj byl takový reálný a krásně se dalo vcítit do postav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je jedna z knih u které jsem nejvíc ocenila popis ze dvou pohledu. :)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)