úterý 19. května 2015

Recenze Čtyřka: Divergentní povídky

Čtyřka: Divergentní povídky (Four: A Divergent Story Collection)
Veronica Roth
Čtyřka: Divergentní povídkyPřeklad: Radka Kolebáčová
Anotace: 
Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 192
Vazba: vázaná (hardcover)
Nakladatelství: CooBoo

Jeden z mých oblíbených obrázků :D
Před Tobiasem stojí stejná volba jako před Beatrice. Musí si vybrat v jaké frakci stráví zbytek svého života. Ovšem o dva roky dříve než Beatrice. Oba dva jsou z frakce Odevzdaných, kteří se starají o druhé. Tobias si narozdíl od Beatrice prožil velmi krušné dětství a byl vychováván k tomu aby mu v testu vyšli Odevzdaní. To by však znamenalo strávit se svým tyranským otcem ještě spoustu let. Ne. Tobias se chce bránit, proto si na Obřadu volby vybere Neohrožené. S příchodem do nové frakce si mění jméno na Čtyřku. V nové frakci získává nové přátele, ale i konkurenty. Díky Divergentním povídkám můžete zjistit jak se z malého, tichého chlapce stává mladý neohrožený muž. 

Theo James aka
Tobias Eaton
"Pokud se vám líbila Divergence, tak se Čtyřkou nešlápnete vedle!" Toto hlásá skoro každý, kdo měl tu čest a Čtyřku už četl. A já s tímto výrokem nemůžu nic jiného než souhlasit. Tato knížka je krásné doplnění příběhu a umožní vám znovu se vrátit do divergentního světa. Zavzpomínáte na staré třeba i mrtvé známé postavy nebo dokonce poznáte nové. Pokud jste viděli zfilmovanou Divergenci, možná jste si při jejím sledování říkali: "Cože?! To tam nebylo!" Ale ve Čtyřce bylo plno nových dialogů a byly tam i některé ty filmové. Zároveň mi knížka připomněla věci, které už jsem od přečtení prvního dílu trilogie zapomněla. 
V Divergenci se Čtyřka zdál jako strašný "tvrďák", který zvládne všechno. Ve Čtyřkovi jsme poznali, že dřív tomu tak nebylo. Fanynky a milovnice Čtyřky mi určitě dají za pravdu, že bylo skvělé ho poznat i z jiného pohledu, než z toho Trisina. 

Knížka se skládá ze čtyř krátkých povídek z pohledu Tobiase, které jsou ještě na konci doplněny třemi krátkými scénami, jež by do příběhu nezapadly. První tři z těchto povídek jsou ještě před shledáním s Tris a poslední se odehrává již po jejím příchodu. Znovu se tu projevilo, že Veronica prostě umí psát. Příběh byl napínavý, čtivý a celkově mě velmi mile překvapil, protože jsem se bála, že číst stejný příběh nebude ono. Ale při čtení jsem se nenudila a s očekáváním trpělivě čekala až se objeví scény, které znám. Asi bych doporučila si nejdřív přečíst alespoň Divergenci, než si přečtete Čtyřku, protože si myslím, že je tam spoustu souvislostí, které by člověk nemusel úplně pochopit. Knížce dávám takové lepší 4 hvězdičky, bylo to moc příjemné počtení :)

4 komentáře:

  1. Už jsem přečetla celou sérii Divergence, kromě této doplňující knihy. A velmi se na její četbu těším. Čtyřku jsem si jako postavu velmi oblíbila. Jsem zvědavá, co se vlastně v této knize dozvím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyřka se mi dokonce líbil víc než třeba Rezistence a asi i víc než Aliance. Tak a´t se k ní dostaneš co nejdřív :)

      Vymazat
  2. Štyri som ešte nečitala. Ale už som mám prečítanú Divergenciu, Rezistenciu a chcem začať čítať Experiment a potom by som si možno aj prečítala Štyri. Pekná recenzia.
    Pred niekolkými dnami som napísala recenziu na Divergenciu.
    Link : http://nikoletta-s-world-of-books.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aliance se mi i přes tolik negativních komentářů docela líbila, máš se na co těšit :)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)