pátek 1. května 2015

Recenze Cinder

Měsíční kroniky - Cinder (Lunar Chronicles - Cinder)
Marissa Meyer/ová
Překlad:
Jana Zejmanová
Anotace: Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti zanepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Celá anotace
Rok vydání: 2012
Vazba: brožovaná (paperback)
Počet stránek: 400
Nakladatelství: Egmont

Linh Cinder je nejlepší mechanička v Novém Pekingu. Ačkoliv vlastní jen malý stánek na náměstí, o její služby je velký zájem. Jednoho dne se za ní s prosbou o pomoc vydává dokonce i princ Východního Společenství Kai. Jeho opatrovnice a domácí učitelka Nainsi, android model 8.6 se porouchal. Pro prince je to velká ztráta, protože s ní mnohé prožil, je to jeho úplně první android. Ale vypadá to, že za tím stojí něco víc, než jen sentiment. Za své úspěchy ve svém řemeslu Cinder vděčí své kyborgské polovičce. Život kyborga však není jednoduchý. Nic vám nepatří. Dokonce ani vy sami si nepatříte, máte svou zákonnou opatrovnici - macechu, kterou musíte poslouchat.

Jakékoliv neuposlechnutí Adriiných rozkazů může mít velmi špatné následky. Každodenní život Cinder znepříjemňuje i peskování od její nevlastní sestry Perly. Naopak její druhá nevlastní sestra Pivoňka jí do života vrací energii a alespoň trochu radosti. Každé ráno v životě kyborga se také strachujete, jestli na vás nepadne los a vy se stanete součástí výzkumu pro nalezení léku na mor sužující Zemi.
Kaiovy cesty se s Cindeřinými skříží ještě několikrát a Cinder mu nikdy neřekne o tom, že je kyborg. Konečně si může užívat chvilky, kdy je normálním člověkem a lidé si k ní nechovají odstup. Jak dlouho však dokáže takové tajemství udržet pod pokličkou?

Je snadnější přesvědčit druhé, že jste krásná, když o tom přesvědčíte i sama sebe.

Bála jsem se, aby se autorka příliš nedržela příběhu původní Popelky a svou vlastní osu nezanedbávala. Tato jednatřicetiletá Američanka mě však velmi příjemně překvapila. V celé knížce se objevilo jen pár náznaků, které měly spojitost s dávným a krásným příběhem Popelky. Macecha a dvě nevlastní sestry, ples a princ, ale třeba místo ztraceného střevíčku Cinder upadla noha. Spojením sci-fi příběhu s klasickou a světoznámou pohádkou se vytvořilo krásné dílo, které mě zcela pohltilo.
španělská obálka

Já pohádky strašně prožívám. A když se jedná o Popelku, vždy se mi vybaví nenávist k maceše. V této knize se má nenávist k ní ještě několikanásobně prohloubila. Takovou chuť dát někomu facku, aby se konečně vzpamatoval jsem snad ještě nikdy neměla! Vždyť chudák Cinder za nic z toho, z čeho ji obviňovala nemohla. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na to, že Adriina mladší dcera Pivoňka je vlastně hodná. A Cinder jsem měla ráda hned od začátku. Prožívala jsem všechny její emoce, které prožívala, ačkoliv jí každý do tváře hned vmetl, že kyborgové nejsou schopni milovat či pocítit ztrátu. Princ Kai to také nemá lehké. Leží na něm břemeno celého národa a on musí udělat snad nejtěžší rozhodnutí v jeho životě. Rozhodne se nakonec správně?

Ačkoliv má knížka 400 stránek, její čtení vás pohltí natolik, že přestanete vnímat okolní svět. Já ji bez 30 stránek přečetla během jednoho dne a okamžitě se do ní zamilovala. Párkrát bylo znát, že se nás autorka snaží napnout ještě víc než jsme byli a tak děj natáhla myšlenkami, které byly možná trochu zbytečné a proto jí hodnotím "jen" 4.85 hvězdičkami. Co nevidět se vrhnu na druhý díl, který už mi leží v knihovničce a čeká na mě. Tuto sérii si rozhodně nenechte ujít!
Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz
Za skvělou cenu ji můžete koupit zde.

Recenzi pro vás napsala Teri :))

6 komentářů:

  1. Této knihy jsem si všimla teprve nedávno a to na jednom blogu. Velmi ráda bych si ji přečetla, jelikož všichni, kdo ji doposud četli byli velmi spokojení :)
    Díky za tvůj názor :)
    PS: Opravdu krásně napsaná a celkově zpracovaná recenze :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsem snad ještě žádnou negativní recenzi nečetla :D Děkuju moooc :))

      Vymazat
  2. Zrovna nedávno jsem taky sepsala recenzi na Cinder a taky se mi moc líbila! :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Čítala som a s hodnotením súhlasím, je to skutočne dobrá kniha, ktorá sa číta takmer samá od seba, už teraz sa teším na čítanie druhého dielu :-)

    OdpovědětVymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)