neděle 1. února 2015

Recenze 15 minus

15 minus
Tomáš Zářecký
Anotace: 15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...
Vazba: vázaná (hardcover)
Počet stránek: 416
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Moba
15 minus je velmi nebezpečná reality show. Pokud jí však projdete, čeká na vás velká odměna. Don potřebuje peníze, aby mohl zaplatit léčbu svého otce. Patnáctka je jeho poslední možnost. Spolu s dalšími 14 lidmi je helikoptérou  vysazen na pobřeží nějakého opuštěného území. Jejich úkolem je projít neznámé území a dostat se na místo určení, kde na ně zase bude čekat helikoptéra. Odměna se rozdělí mezi přeživší. To znamená, že čím méně soutěžících přežije, tím větší bude odměna. A to dělá ostatní soutěžící velmi nebezpečnými. Musí si tedy dávat pozor na soutěžící, přírodu, která jim přichystala "pár" nástrah a vypadá to, že území není tak opuštěné jak se na první pohled zdálo. Zároveň však musí celá skupina držet pospolu aby zvládla urazit velkou vzdálenost.
zdroj
Ve skupině si Don najde přátele, se kterými si rozumí a důvěřuje jim. A co by to bylo za skupinu, kdyby se v ní neobjevil někdo otravný a ufňukaný nebo někdo kdo si o sobě moc myslí? Otázkou ale je, zda tato naivita neškodí celé skupině a nevede ji do záhuby. Postupně lidé umírají. Bylo to způsobeno nešťastnou náhodou nebo to byl záměr? Don si musí dávat veliký pozor, jestli se chce domů vrátit živý. Po cestě naráží na několik důkazů, že se v dané oblasti nejspíše nachází nějaký domorodý kmen. Celá skupina musí být nanejvýš opatrná a nesmí na sebe upozorňovat. Co by jim asi takový domorodý kmen mohl udělat? To radši ani nechtějí zjistit. Postupně si všichni uvědomují, že vstoupit do Patnáctky byla ta největší chyba, kterou kdy udělali a že to možná bude poslední chyba kterou kdy udělali. Soutěž všechny hodně změní, musí v sobě najít zabijáka, aby vůbec přežili. Dostanou se na místo určení nebo po cestě všichni zahynou?

zdroj
Postavy: Don by byl skvělý vůdce. Nebyl namyšlený, v té hlavě něco měl, docela dost toho vydržel a nenechal se jen tak zastrašit. Měl by všechny předpoklady. Jenže protože nebyl namyšlený a tak, samozřejmě místo vůdce přenechal někomu jinému (-_-). Velmi jsem si ho oblíbila, stejně tak Bakariho. Bakari byl velice záhadný a tajemný, vše uměl dobře odhadnout. Také mi přijde velice zajímavé, že k srdci mi docela přirostl i Gareth. Nikdo ho neměl rád, protože byl hodně surový, ale mně přišlo, že se jen snaží aby si ostatní držel od těla. Jeho kamarádství (pokud se tomu tak dá říkat) s Donem mě v tom jen utvrdilo.

Můj názor: Knížka je napsány z pohledu vypravěče, kde se autor zaměřuje na všechny postavy, přesto se však nejvíce zaměřuje na Dona. Moc se mi líbilo, že jsme věděli na co myslí i ostatní. Hodně lidem se kniha znechutila, musím uznat, že některé scény už byly docela dost i na mě. Já jsem to ale vnímala spíše jako názor autora na kanibaly. Říkala jsem si: "Týjo, kdybych byla v takový soutěži, do hodiny bych byla mrtvá." Asi bych to nevydržela ani psychicky. U nějakých morbidních scén jsem si sice říkala, že je to opravdu hodně nechutné, ale klidně jsem četla dál. Neodradilo mne to.

zdroj
Docela jsem byla sama sebou překvapená, protože jsem nečekala, že by se mi mohlo něco takového "líbit". Ačkoliv je knížka dlouhá, máte ji přečtenou za chvíli, protože jste jí úplně unesení. Pokud vám nijak moc nevadí morbidní či nechutné scény, tak vám tuto knihu určitě doporučuji. Když "vydržíte" až do konce knihy, čeká na vás další odměna v podobě epilogu. Epilog se mi totiž moc líbil, hlavně protože jsem se o knize něco víc dozvěděla.
Knížku musím odměnit 5 hvězdičkami, protože nic jiného bych jí ani dát nemohla. Takže tu máme další 5hvězdičkovou pecku! :)

2 komentáře:

  1. Super recenze, úplně souhlasím, taky bych jí dala 5 hvězdiček :) A Don a Bakari byly i moje nejoblíbenější postavy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 5 hvězdiček byla jasná volba! :) Jinak moc děkuji. Vážím si toho ;)

      Vymazat

Jsem obyčejná holka, co nadskakuje radostí z každého vašeho komentáře. Uděláš mi radost? :)